NOS NieuwsAangepast

Getuige: daders wilden oorlog

Kort na de brute moord op een man in Londen stapte één omstander op de twee daders af. Verschillende Britse kranten spraken met de vrouw die de twee daders ondervroeg, voordat de politie ter plaatse was.

De 48-jarige vrouw uit Cornwall zat in een bus die toevallig langsreed op het moment dat de mannen met hakmessen een man vermoordden. Volgens The Times is het slachtoffer een militair die net een kazerne verliet in de wijk Woolwich in Zuid-Londen. Of dat klopt kon de vrouw niet bevestigen.

Eerste hulp

De vrouw was uit de bus gestapt omdat ze dacht dat het slachtoffer eerste hulp nodig had. Maar toen ze bij de man aankwam bleek hij al overleden. "Een donkere man met een zwarte muts en een revolver en een hakmes kwam naar me toe en zei dat ik niet te dicht bij het lichaam mocht komen. Ik was niet bang van hem, want hij was niet dronken en had geen drugs gebruikt. Ik kon gewoon normaal met hem praten." Ze hield beide mannen aan de praat tot de politie kwam.

"Ik vroeg hem wat hij had gedaan en waarom. De man zei dat hij het slachtoffer had vermoord omdat het een Britse soldaat was die islamitische vrouwen en kinderen in Irak en Afghanistan heeft gedood. Hij was heel erg boos dat het Britse leger in die landen actief is." De Britse bleef daarna tegen de man praten omdat ze bang was dat hij anders boos zou worden.

"Je gaat verliezen"

"Ik vroeg hem toen wat hij nu van plan was. Je staat alleen tegenover veel andere mensen en je gaat verliezen, zei ik. Hij zei dat het oorlog was en dat hij de politie ook zou vermoorden. Toen vroeg ik hem of dat wel handig was om te doen, maar het was duidelijk dat hij echt van plan was agenten te doden."

Na nog een paar minuten praten zag de vrouw dat haar bus weer wilde vertrekken, waar haar tas nog in stond. "Dus ik vroeg de daders of ik nog iets voor ze kon doen, maar ze zeiden van niet. Ik stapte dus weer in de bus, maar die kon niet vertrekken omdat de politie was gearriveerd. Toen werd er geschoten en de twee daders werden geraakt. In de bus was iedereen in paniek, dus ik moest iedereen kalmeren."

Na afloop bleef de vrouw rustig. "Misschien komt de schok later? Ik baalde vooral dat we later ergens in de stad werden afgezet waar ik de weg niet wist."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl