NOS NieuwsAangepast

Eis aan Hezbollah: ga weg uit Syrië

De groep landen die zichzelf 'Vrienden van Syrië' noemt, roept de militante Hezbollah-beweging op om onmiddellijk te vertrekken uit Syrië. Hezbollahstrijders uit buurland Libanon vechten met steun van Iran aan de kant van het regeringsleger van president Assad tegen de rebellen.

De aanwezigheid van de sjiitische Hezbollah in Syrië bedreigt het regionale evenwicht, verklaarden de 'Vrienden van Syrië' in de Jordaanse hoofdstad Amman. Daar vergaderen de elf Arabische en westerse landen over de aanpak van de burgeroorlog in Syrië die inmiddels aan 80.000 mensen het leven heeft gekost.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry dreigde in Amman de hulp aan de opstandelingen op te voeren als Assad blijft weigeren om te praten over een politieke oplossing. De VS en Rusland hopen langs diplomatieke weg te bereiken dat Assad plaats maakt voor een overgangsregering.

Vijanden van Israël

Israël zegt klaar te staan om Syrië aan te vallen als president Assad wordt verslagen. We moeten voorkomen dat de geavanceerde wapens van Syrië in handen vallen van de Libanese Hezbollah, zei de chef van de Israëlische luchtmacht generaal Eshel woensdag tijdens een veiligheidsconferentie in Israël.

Vijanden van Israël zullen het wapenarsenaal van Syrië onmiddellijk plunderen en tegen buurland Israël gebruiken, verklaarde Eshel. Hij wees ook op het risico van de voorraad chemische wapens van Syrië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl