Amsterdam is weer populairst

Amsterdam is de meest aantrekkelijke stad om in te wonen, gevolgd door Utrecht en Amstelveen. De minst aantrekkelijke stad om te wonen is Emmen, gevolgd door Spijkenisse en Sittard-Geleen.

Dat blijkt uit de nieuwe Atlas voor gemeenten, die vandaag verschijnt. In de Atlas voor gemeenten worden de 50 grootste gemeenten van Nederland op ruim 50 punten met elkaar vergeleken.

Minder files

Vorig jaar stond Amsterdam ook op de eerste plaats en Utrecht op de tweede. Toen stond Den Bosch op nummer drie. Het rijtje van minst aantrekkelijke steden om in te wonen bleef gelijk ten opzichte van vorig jaar.

Volgens de Atlas voor Gemeenten worden steden in de Randstad aantrekkelijker omdat er minder files zijn. Daardoor is het werk in de grote steden vanuit de forenzengemeenten zoals Almere en Haarlemmermeer weer beter te bereiken.

Minder voorzieningen

Steden buiten de Randstad, zoals Leeuwarden, Venlo en Helmond, boeten juist in aan populariteit omdat er steeds minder voorzieningen zijn, zoals kwaliteitsrestaurants en theatervoorstellingen. Ook hebben zij relatief veel last van het feit dat het aantal files in de Randstad afneemt.

Op het gebied van werkgelegenheid en armoede voert Rotterdam de ranglijsten aan. De jeugdwerkloosheid en het aantal mensen met een bijstandsuitkeringen zijn het hoogst in Leeuwarden. Tot slot is in Almelo het aantal mensen met een werkloosheidsuitkering relatief het hoogst.

Deel deze pagina

Audio

  • Waarom is het niet leuk om in Leeuwarden te wonen? Waar woon je het lekkerst in Nederland? De Atlas voor Gemeenten zoekt dat elk jaar uit en vandaag worden de resultaten... gepresenteerd. De atlas kijkt naar van alles en nog wat: welke voorzieningen zijn er. Hoeveel groen? Wat voor mensen wonen er? En is er werk? Een bijdrage van verslaggever Roel Pauw.

Video en Audio

  • » Storm en hoogwater bij Holwerd Video Vanochtend zullen er geen veerboten van en naar Ameland vertrekken, omdat vanwege het hoge water de...22 okt 2014, 699 keer afgespeeld
  • » Onderzeeër opnieuw gezien in Zweedse wateren Video De buitenlandse onderzeeër die zich in Zweedse wateren zou bevinden, is de afgelopen dagen opnieuw...22 okt 2014, 248 keer afgespeeld
  • » Ambulance rijdt vaker voor drugs Video De Amsterdamse ambulance moet veel vaker uitrukken voor mensen die onwel raken door drugsgebruik...22 okt 2014, 31 keer afgespeeld

Meer video en audio