NOS NieuwsAangepast

Dode bij "terreuraanval" Londen

Het Britse kernkabinet heeft een spoedzitting gehouden naar aanleiding van een bloedige moordaanslag op vermoedelijk een militair in Zuid-Londen. Volgens getuigen gingen de aanvallers als beesten tekeer. De gealarmeerde politie schoot de beide aanvallers neer.

Minister Theresa May van Binnenlandse Zaken zat de spoedzitting voor van de Cobra-groep, die zich bezighoudt met de nationale veiligheid.

Zowel premier Cameron als burgemeester Johnson van Londen heeft gezegd dat alles wijst op een terreuraanslag. De premier keert vanavond eerder terug van een ontmoeting in Parijs met president Hollande.

'Allahu Akbar'

Het incident was in de Londense wijk Woolwich, dicht bij een kazerne. De man die werd aangevallen droeg een T-shirt van de militaire organisatie 'Help for Heroes'.

Volgens getuigen van het incident waren de daders moslims. Omstanders zeggen dat de aanvallers 'Allahu Akbar' riepen.

Barbaars

De Britse Raad van Moslims heeft de aanslag scherp veroordeeld en barbaars genoemd. Deze geweldsdaad is in strijd met de islam, zegt de raad.

Minister May is over de aanval geïnformeerd door de binnenlandse veiligheidsdienst MI5. Ze noemde de aanval ziekmakend en barbaars. De aanvallers zijn rond de 20 jaar. Ze hadden niet alleen messen maar ook een vuurwapen bij zich.

Video ooggetuige

De Britse omroep ITV heeft beelden gekregen van een ooggetuige, met daarop een van de aanvallers kort na de aanslag. Met bebloede handen en twee messen in zijn hand zegt hij tegen de camera dat het hem spijt dat vrouwen dit hebben moeten zien, "maar in mijn land maken vrouwen dit elke dag mee".

De twee aanvallers zijn naar verschillende ziekenhuizen gebracht. Een van de twee is ernstig gewond.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl