NOS NieuwsAangepast

Volkskrant wint app-wedstrijd

Door redacteur Elger van der Wel

De Volkskrant heeft het Editors Lab, een app-ontwerpwedstrijd voor journalisten, gewonnen. Drie medewerkers van de krant bedachten een website voor kinderen van 7 tot 11 jaar, waarop ze korte nieuwsberichten kunnen lezen via een interactieve kaart. Volgens de jury steeg het idee uit boven die van alle andere deelnemers aan de competitie.

De afgelopen twee dagen werkten tien teams van Nederlandse en Vlaamse media aan een innovatieve toepassing om jonge gebruikers meer bij nieuws te betrekken. De teams bestonden uit een journalist, een vormgever en een programmeur.

Er waren teams van Omroep Brabant, RTV Noord, Follow The Money, NOS, De Telegraaf, The Post Online, de Volkskrant, VPRO, VRT Nieuws en VTM Nieuws. Ze waren te gast bij de NOS, waar ze niet alleen de ruimte kregen om te werken aan hun projecten, maar ook verschillende masterclasses kregen van internationale sprekers.

Projecten

Vanmiddag presenteerden de teams hun projecten, die sterk uiteenliepen. VTM Nieuws maakte een app die videobeelden laat zien van verschillende nieuwsonderwerpen. RTV Noord verzon een app, waarmee Groningers op een bepaalde plek een foto kunnen maken. De redactie van de omroep kan zo bijvoorbeeld heel snel foto's verzamelen die bezoekers van een evenement maken.

Het team van de VRT kwam met een website waarop jongeren zelf grappige ondertitels kunnen toevoegen aan nieuwsvideo's. "Als je een kat medicijnen wil geven, verstop je die in iets wat hij lekker vindt. Dat hebben wij gedaan met nieuwsvideo's, want om de titels toe te voegen moeten jongeren eerst de nieuwsvideo's bekijken", legde de VRT uit.

Het team van de NOS maakte een app waarop je een eigen journaal te zien krijgt. Het wordt samengesteld op basis van het aantal minuten dat je wilt kijken en vervolgens op basis van een videoselectie van de redactie, waar anderen naar kijken of waar je vrienden naar kijken. Als je een video niet interessant vindt, kan je hem overslaan.

Finale

Uiteindelijk won de Volkskrant dus. Het team krijgt 5000 euro en mag meedoen aan de finale van het GEN Editors' Lab op 19 juni in Parijs. Daar zijn ook teams uit onder meer Duitsland, India en de VS.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl