NOS NieuwsAangepast

"NL leverde grondstof gifgas"

Nederland heeft jarenlang stoffen aan Syrië geleverd waarmee chemische wapens kunnen worden gemaakt. Dat melden RTL Nieuws en NRC Handelsblad op basis van eigen onderzoek.

In 2003 zou een Nederlands bedrijf 160.000 liter ethyleenglycol hebben geëxporteerd. In de jaren daarna zouden ook leveringen zijn gedaan.

Ethyleenglycol is een chemische stof voor koelvloeistof. Syrië zei het te willen gebruiken voor antivries, maar de stof is ook een van de ingrediënten voor mosterdgas.

Twijfels

De stof mocht volgens de wet worden geëxporteerd, maar toch heeft Nederland achteraf twijfels over de levering. RTL en NRC hebben aanwijzingen dat de Amerikaanse en Nederlandse autoriteiten vrezen dat de stof is gebruikt voor chemische wapens. Dat zou blijken uit documenten van WikiLeaks.

De VS waarschuwde Nederland in 2003 en 2007 voor de uitvoer van ethyleenglycol naar Syrië. Maar de export ging door. In 2008 riep Nederland andere landen op om de export stoppen. Maar RTL en NRC hebben cijfers in handen waaruit blijkt dat er ook in 2008, 2009 en 2010 leveranties zijn gedaan door het Nederlandse bedrijf.

Aanscherping

Sinds vorige maand heeft de regering de regels voor de uitvoer van chemische stoffen naar Syrië aangescherpt, maar dat geldt nog niet voor ethyleenglycol.

De strijdende partijen in Syrië beschuldigden elkaar de afgelopen maanden van het inzetten van chemische wapens. Onafhankelijk onderzoek heeft nog niet uitgewezen of deze wapens ook daadwerkelijk zijn gebruikt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl