NOS NieuwsAangepast

Ahmadinejad strijdt voor protegé

De Iraanse president Ahmadinejad legt zich er niet bij neer dat zijn protegé Mashaei niet mag meedoen aan de presidentsverkiezingen. Ahmadinejad wil gaan praten met de hoogste leider, ayatollah Khamenei, meldden Iraanse media.

"Mashaei is een rechtvaardig persoon en hij heeft een goede invloed op het land. Ik denk dat hij het kan", zei Ahmadinejad tegen persbureau ISNA. "Khamenei en ik kunnen hier over praten. Ik ben hoopvol dat het probleem wordt opgelost."

Aristocraat

Gisteren werd bekend dat de Raad der Hoeders Ahmadinejads oud-chef-staf Mashaei (52) heeft afgewezen als kandidaat voor de verkiezingen van 14 juni. Ook de 78-jarige oud-president Rafsanjani mag niet meedoen van de Raad, die bestaat uit twaalf conservatieve juristen en geestelijken.

Volgens correspondent Thomas Erdbrink zijn de twee kandidaten om uiteenlopende redenen afgewezen. "De Raad der Hoeders geeft geen officiële reden, maar de voorzitter heeft wel wat dingen gezegd", zei Erdbrink in het NOS Radio 1 Journaal. "Rafsanjani is volgens hem een aristocraat die te veel geld had vergaard en Mashaei noemde hij 'een afwijkende'."

"Iraanse Calvijn"

Daarmee doelt de voorzitter volgens Erdbrink op de liberale ideeën van Mashaei. "Ze vinden hem een soort Iraanse Calvijn. En aristocraten en semi-heidenen kunnen in de Islamitische Republiek Iran anno 2013 niet meedoen."

Voor de presidentsverkiezingen zijn nu nog acht kandidaten over. "Dat zijn acht prachtige tinten grijs", zegt Erdbrink. "Die vrijwel allemaal dezelfde groep rond Khamenei vertegenwoordigen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl