NOS NieuwsAangepast

Vertrouwen en consumptie beter

Het consumentenvertrouwen is deze maand iets verbeterd. Volgens het CBS steeg het vertrouwen met 3 punten en komt uit op min 32 punten.

Het is de derde maand op rij dat het vertrouwen heel voorzichtig toeneemt. Maar het vertrouwen staat nog altijd bijzonder laag, in februari was het zelfs historisch laag.

Mensen hebben iets meer vertrouwen gekregen in de economie en zijn ook minder somber over hun eigen financiële situatie voor het komende jaar. Maar ze zijn nog steeds terughoudend met het doen van grotere aankopen, zoals een wasmachine of een TV. Dat soort aankopen wordt nog steeds uitgesteld.

Gasverbruik

Bij de consumentenbestedingen is het beeld voor de maand maart ook iets minder somber. In januari en februari gaven we meer dan 2 procent minder uit in vergelijking met een jaar geleden. In maart was de daling 0,3 procent minder.

Dat komt bijna geheel voor rekening van het hogere gasverbruik door het koude weer in maart.

Haal je de gasrekening eruit dan zie je dat de consumptie toch weer met meer dan 2 procent is teruggelopen. Zo werd bijna 12 procent minder uitgegeven aan auto's, doe-het-zelf-artikelen, kleding en schoenen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl