"Er was een seriemoordenaar actief in Rotterdam"
Er was mogelijk een seriemoordenaar actief geweest in Rotterdam de afgelopen 25 jaar. Een zogeheten coldcase-team dat oude moordzaken bekijkt, heeft bij de moorden op vijf prostituees in Rotterdam overeenkomsten gevonden. Dat vertelde de leider van dat team gisteren in Nieuwsuur.
Het landelijk cold caseteam in Rotterdam doet onderzoek naar 85 onopgeloste moorden op voornamelijk prostituees. "Bij vijf zaken vermoeden we dat er sprake is van een seriemoordenaar", zegt Rene Bergwerff, de teamleider in Nieuwsuur. "De belangrijkste overeenkomst is dat bij vier van de vijf vrouwen sprake was van een doorgesneden keel", vertelt Hester Brink van het team uit Rotterdam. "Ook zijn er soortgelijke seksuele handelingen gepleegd met het slachtoffer."
Dna-onderzoek
Het team heeft overeenkomsten gevonden in de zaken van Beppie Michels, Mientje van Balkom, Berendina Stijger, Francis Garcia-Hofland en Jeanet Sip. Allen werden de afgelopen 25 jaar in Rotterdam gepleegd. In de afgelopen 30 jaar zijn er in Nederland 127 prostituees vermoord. 42 zaken werden al opgelost, maar in de overige 85 tast de politie nog in het duister.
Al die zaken worden in Rotterdam gecoördineerd en bekeken en mogelijk opnieuw onderzocht. Als het mogelijk is wordt in bepaalde zaken een nieuw dna-onderzoek gedaan, omdat de ontwikkelingen op dat gebied mogelijk nieuw licht kunnen schijnen op de moorden.
Haarkleur
Volgens procureur-generaal Van Nimwegen zijn er 157 cold case-zaken in onderzoek. Daarnaast wordt van alle cold case-zaken van voor 2001 opnieuw naar dna-gegevens gekeken. Die worden vervolgens vergeleken met de databank, dat zei hij in Nieuwsuur.
Toch wordt het onderzoek volgens Van Nimwegen nog beperkt door de wetgeving rondom dna-onderzoek. Nu mag men alleen de oogkleur achterhalen, terwijl het technisch al mogelijk is om haar- en huidskleur te achterhalen. Als de wet wordt aangepast, waar Van Nimwegen voor pleit, kan de politie bijvoorbeeld een compositiefoto uit het dna-materiaal halen.
Vaatstra
Er wordt ook onderzocht of in oude zaken gestart kan worden met een dna-verwantschapsonderzoek. Die methode van onderzoeken was succesvol in de zaak van Marianne Vaatstra.
Door: Jurjen