NOS NieuwsAangepast

450 mln nodig voor Guantanamo

Het Amerikaanse ministerie van Defensie vraagt het Congres ruim 450 miljoen dollar voor onderhoud en verbeteringen van de gevangenis op de militaire basis Guantanamo Bay op Cuba.

Het verzoek is pijnlijk voor president Obama, die onlangs opnieuw pleitte voor sluiting van de gevangenis voor terreurverdachten. Maar een meerderheid in het Congres wil de terreurverdachten niet op Amerikaanse bodem hebben. Toch probeert Obama het complex te sluiten. Hij probeerde dat al vanaf zijn eerste week als president, maar die poging mislukte.

Het Pentagon, het hoofdkwartier van Defensie, lijkt ervan uit te gaan dat het Obama weer niet lukt. Ze vragen geld voor het bouwen van nieuwe onderkomens voor de bewakers en militairen op de basis, in plaats van de tijdelijke barakken die er nu staan.

Verzet

De bouw gaat 8 tot 10 jaar duren, omdat materialen en arbeiders van het vasteland moeten worden overgevlogen. Ook vraagt het Pentagon om 40 miljoen voor een glasvezelverbinding.

In Guantanamo Bay zitten 166 terreurverdachten vast, sommige al meer dan tien jaar en vaak zonder enige vorm van proces.

Sinds februari zijn er gevangenen in hongerstaking. Zij protesteren daarmee tegen de omstandigheden waaronder ze worden vastgehouden. Ook verzetten ze zich tegen de onzekerheid over de duur van hun detentie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl