NOS NieuwsAangepast

Motie VVD'ers tegen Van Rey

Tien VVD-leden uit diverse plaatsen dienen zaterdag op de Algemene Ledenvergadering van de VVD een motie in tegen oud-wethouder Jos van Rey. De naam van Van Rey komt niet in de tekst voor, maar de motie slaat overduidelijk op zijn situatie.

De VVD'ers, verenigd in 'Het Pastinaeckberaad', willen het partijreglement aanpassen en een in opspraak geraakt partijlid kunnen royeren als hij zich niet vrijwillig terugtrekt terwijl er "wel een serieuze verdenking van een ernstig strafbaar feit bestaat".

Getoetst

Tegen Van Rey loopt een strafrechtelijk onderzoek. Toch wilde de VVD-afdeling in Roermond hem op de lijst zetten als lijstduwer voor de gemeenteraadsverkiezingen. Zijn kandidatuur is inmiddels opgeschort in overleg met Van Rey zelf.

Het 'Pastinaeckberaad bestaat uit VVD-leden die de partij een "nieuw liberaal elan" willen geven.

Zij vinden dat het beginselprogramma van de VVD moet worden herschreven en dat het VVD-beleid hier steeds aan getoetst moet worden. Het is niet duidelijk of het voorstel op veel steun van de andere leden kan rekenen.

Strafblad

Het hoofdbestuur onder leiding van oud-minister Korthals reageerde eerder al op op discussies rond Limburger Van Rey en de van corruptie en omkoping beschuldigde Noord-Hollandse gedeputeerde Hooijmaijers. Het hoofdbestuur wil een integriteitsverklaring die alle VVD-bestuurders moeten tekenen.

Het Pastinaeckberaad wil dat de het hoofdbestuur het reglement aanpast met de volgende tekst:

VVD-leden die een politiek ambt uitoefenen of zich daarvoor verkiesbaar willen stellen, dienen van onbesproken gedrag en boven elke verdenking verheven te zijn. Indien tegen een VVD-lid een serieuze verdenking van een ernstig strafbaar feit bestaat, zal dit lid geschorst worden, niet politiek actief zijn en van deelname aan verkiezingen uitgesloten zijn. Als er na goed overleg met de betrokkene geen vrijwillige terugtrekking plaatsvindt, zal deze als VVD-lid geroyeerd worden. Zolang een VVD-lid een strafblad heeft, zal deze persoon geen politiek ambt meer namens de VVD kunnen uitoefenen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl