"Ajax verloor van gedrogeerd Juve"

Ajacied Frank de Boer en Gianlucca Vialli van Juventus in de Champions League-finale van 1996.»
Ajacied Frank de Boer en Gianlucca Vialli van Juventus in de Champions League-finale van 1996. ANP

Ajax heeft in 1996 de finale van de Champions League verloren van een ploeg, Juventus, die gebruik maakte van doping.

Dat is de stellige overtuiging van Giuseppe d'Onofrio en Allessandro Donati, twee erkende Italiaanse wetenschappers op het terrein van dopinggebruik.

Beide mannen doen hun uitspraken in een aflevering van Andere Tijden Sport die gewijd is aan de bewuste Champions League-finale. De aflevering wordt zondagavond 26 mei uitgezonden om 22.15 uur op Nederland 1.

D'Onofrio en Donati komen tot hun conclusie na inzage in documenten die in beslag werden genomen tijdens een inval in 1998 op de kantoren van Juventus. De documenten bevatten analyses van bloedmonsters van spelers. Volgens d'Onofrio en Donati is het aannemelijk dat spelers van Juventus onder andere werden geprepareerd met epo.

Ajax, dat titelhouder was, verloor de eindstrijd in Rome na het nemen van strafschoppen. Na negentig minuten was het 1-1, een stand waarin in de verlenging geen verandering was gekomen.

Nog geen Juventus-speler positief

Al jaren doen verhalen de ronde over grootschalig dopinggebruik door Juventus in het midden van de jaren negentig. Officieel werd echter nooit een speler van Juventus positief bevonden. Hoe dat kan, wordt in Andere Tijden Sport onthuld door de openbaar aanklager Raffaele Guariniello die onderzoek deed naar Juventus.

Zijn onderzoek bracht aan het licht dat dopingmonsters die naar het laboratorium in Rome waren gebracht, simpelweg niet werden getest. De voormalig directeur van het inmiddels opgeheven dopinglab in Rome bevestigt die lezing.

Deel deze pagina

Video

In de 51ste aflevering van Andere Tijden Sport staat de Champions League-finale van 1996 tussen Juventus en... Ajax centraal. Volgens Italiaanse dopingexperts zou de Turijnse ploeg gedrogeerd het veld op zijn gegaan.

 • ATS: bloedverraad in CL-finale

  In de 51ste aflevering van Andere Tijden Sport staat de Champions League-finale van 1996 tussen Juventus en... Ajax centraal. Volgens Italiaanse dopingexperts zou de Turijnse ploeg gedrogeerd het veld op zijn gegaan.

 • "Juventus versloeg Ajax met epo"

  Juventus heeft in 1996 voor de gewonnen finale van de Champions League tegen Ajax doping gebruikt. Dat is de... stellige overtuiging van Giuseppe d'Onofrio, een erkend Italiaanse wetenschapper op het terrein van dopinggebruik.

 • Conte mag geen antwoord geven

  Antonio Conte won in 1996 met Juventus de Champions League-finale van Ajax. Met of zonder doping? Op die... vraag mag hij geen antwoord geven.

 • Finidi en De Boer schrikken van Juve

  Juventus heeft in 1996 voor de gewonnen finale van de Champions League tegen Ajax doping gebruikt. Finidi... George en Ronald de Boer reageren geschokt.

 • Guariniello over doping Juventus

  Al jaren doen verhalen de ronde over grootschalig dopinggebruik door Juventus in het midden van de jaren... negentig. Officieel werd echter nooit een speler van Juventus positief bevonden. Openbaar aanklager Raffaele Guariniello legt uit.

 • ATS onderzoekt Juventus-Ajax

  Namens Andere Tijden Sport ging Thomas Blom op zoek naar antwoorden op de dopingvragen rondom de Champions... League-finale van 1996 tussen Juventus en Ajax. En hij kwam met antwoorden. Op zondag 26 mei is de aflevering te zien op Nederland 1.

Audio

 • Blom over doping bij Juventus Ajax verloor in 1996 de Champions League-finale van Juventus. De Italianen wonnen na strafschoppen van de Amsterdammers. Maar al... gauw doken er verhalen op dat er bij Juventus doping werd gebruikt. Andere Tijden Sport onderzocht of dat tijdens die finale in 1996 ook het geval was. Presentator Robbert Meeder praat daarover met documentairemaker Thomas Blom.

Video en Audio

Meer video en audio