NOS NieuwsAangepast

"Hongerstaker correct behandeld"

Staatssecretaris Teeven van Justitie ontkent dat de afgewezen asielzoeker Bah uit Guinee in het Rotterdamse detentiecentrum slecht is behandeld. Volgens de staatssecretaris zijn de procedures "correct" toegepast en is er geen sprake van "disproportioneel geweld".

"De begeleiding van betrokkene heeft met grote zorgvuldigheid plaatsgevonden", schrijft Teeven in een brief aan de Tweede Kamer. Hij reageert op een uitzending van Nieuwsuur waar vertrouwensarts Bonsen zegt dat haar cliënt slecht is behandeld en dat ze zich gehinderd heeft gevoeld in haar werk. Haar cliënt Bah zou tegen de afspraken in een afzonderingscel zijn geplaatst, hij zou zijn mishandeld en uit zijn slaap zijn gehouden.

Scheurhemd

D66, CDA en PvdA eisten opheldering over de behandeling van de hongerstakende asielzoekers in de vreemdelingendetentie in Rotterdam. In de brief staat dat Bah niet mee wilde werken aan het aantrekken van een zogenoemd scheurhemd. Dat is een kledingstuk dat niet kapot te krijgen is. Medewerkers hebben vervolgens "onder licht verzet van Bah" hem van zijn kleren ontdaan. Bah heeft daarbij kort naakt op de grond gezeten.

Bah heeft medisch onderzoek geweigerd en daarom is niet vast te stellen of hij blauwe plekken heeft opgelopen. Dat een gevangene om de paar uur wakker gemaakt wordt, gebeurt doorgaans op medische gronden, aldus Teeven. "Van enige vorm van wantrouwen is dan ook geen sprake. Er wordt gehandeld in het belang van de gedetineerde zelf", zo staat in de brief.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl