NOS NieuwsAangepast

"Apple ontwijkt 44 miljard dollar aan belasting"

Wanneer je veel inkomsten hebt, betaal je ook veel belasting. Helemaal als je een inkomen van miljarden dollars hebt. Apple is zo'n bedrijf met een miljardenopbrengst, maar wordt er nu van beschuldigd belastingen te ontduiken - en niet zo'n beetje ook. Het zou volgens onderzoekers van de Amerikaanse Senaat gaan om een bedrag van meer dan 44 miljard dollar.

Dat staat volgens Amerikaanse media in een onderzoeksrapport van de Amerikaanse Senaat. Apple-directeur Tim Cook zou al op het matje geroepen zijn.

Slimme belastingtrucs?

Het bedrijf heeft allerlei manieren bedacht om de belastingen te mijden, zo zou Apple drie dochterondernemingen hebben die ingeschreven staan in Ierland, maar aan geen enkel land belasting hoeven betalen. De belangrijkste dochteronderneming, waar alle Europese Apple-winkels onder vallen, zou al vijf jaar geen vennootschapsbelasting hebben betaald.

Volgens het rapport heeft Apple slim gebruik gemaakt van het verschil tussen de belastingregels in de VS en die in Ierland. In Ierland geldt namelijk dat je belasting betaalt aan het land van waaruit je opereert: in Apples geval de VS. Maar in de VS geldt dat je belasting betaalt aan het land waar je als bedrijf gevestigd bent: Ierland dus. Met als gevolg dat de dochterondernemingen van Apple aan niemand belasting hoeft te betalen.

"Probleem eerst in de VS oplossen"

De Ierse premier, Eamon Gilmore, vindt dat Ierland hier niks aan kan doen: "Het zijn problemen die voortvloeien uit de belastingstelsels in andere rechtsgebieden. Het probleem moet eerst daar opgelost worden." Veel grote Amerikaanse bedrijven, zoals Google en Facebook, zitten ook in Ierland vanwege de lage belastingen.

Ook Nederlandse postbus-bv's zouden gebruikt worden om geld uit EU-landen weg te sluizen naar Bermuda. Tim Cook zou de vennootschapsbelasting van 35 procent in de VS te hoog vinden, maar ontkent dat Apple illegale belastingtrucs uithaalt.

Leden van de Senaatscommissie, waaronder Republikein John McCain, spreken van een grote schande. Een lid van de commissie noemt Apple "de heilige graal van belastingontwijking." Of de Senaat Apple echt kan straffen is de vraag volgens The New York Times: wanneer de Amerikaanse overheid de belastinggaten dicht, kunnen grote bedrijven dreigen het geld in het buitenland te houden - en vervolgens eisen dat de overheid de Amerikaanse belasting verlaagt.

Door: Eva

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl