NOS NieuwsAangepast

Opnieuw rellen in Stockholm

Voor de tweede nacht op rij zijn er gevechten uitgebroken tussen jongeren en de politie in de Stockholmse wijk Husby. De relschoppers zijn gefrustreerd over het politieoptreden in de wijk. Vorige week schoot de politie een 69-jarige man dood die agenten met een kapmes had bedreigd.

De oproerpolitie dreigde te worden ingesloten door jongeren die met stenen gooiden. Op een video in de Zweedse krant Expressen is te zien dat agenten hun wapen trekken om aan de dreigende situatie te ontkomen. Zeven politieagenten raakten lichtgewond.

Minderjarig

Volgens de politie deden minstens honderd jongeren mee aan het oproer in de achterstandswijk. In Husby wonen veel migranten; ruim 80 procent van de bevolking is allochtoon. Ook is de werkloosheid onder jongeren er erg hoog en het opleidingsniveau erg laag.

Zes jongeren werden gearresteerd. Een van hen, een minderjarige jongen van 15, werd aan zijn ouders overgedragen. Twee anderen zijn later vrijgelaten. Het drietal dat nog vastzit, wordt aangeklaagd.

Brandslangen

Ook werd vannacht opnieuw een aantal auto's in brand gestoken. De brandweer rukte uit om de branden te blussen, maar werd tegengewerkt door de relschoppers die de brandslangen uit de brandweerwagens stalen.

De onlusten breidden zich ook uit naar andere delen van Stockholm.

De politie is extra alert op onlusten, maar vreest dat het onmogelijk is om nieuwe onlusten te voorkomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl