NOS NieuwsAangepast

Wilders bezoekt Schilderswijk

PVV-leider Wilders heeft een bezoek gebracht aan de Haagse Schilderswijk. Hij deed dat in reactie op een artikel zaterdag in Trouw. De krant schreef na eigen onderzoek dat een deel van de Schilderswijk zich "ontwikkelt tot een enclave van orthodoxe moslims".

Volgens de krant wonen in de Schilderswijk veel strenggelovige moslims bij elkaar, en spreken ze anderen aan om hun regels ook op straat toe te passen. Haagse gemeenteraadsleden zeiden zich niet in het beeld te herkennen.

Kamerdebat

Wilders heeft een kwartier in de buurt rondgelopen, maar niet met inwoners gesproken. Wilders werd omringd door tientallen beveiligers, ruim veertig journalisten en een groep van zo'n 25 allochtone jongeren.

Wilders zei dat hij de wijk bezoekt "om te laten zien dat dit Nederland is, waar onze wetten en normen gelden". "Het kan niet zo zijn dat vrouwen die een kort rokje aan hebben hierop aangesproken worden", zei Wilders. "We zijn hier in Nederland. Hier heerst geen sharia."

Bezoek

De PVV-leider heeft ook nog een gesprek gehad met de politie, die benadrukt dat een deel van de Haagse Schilderswijk geen enclave van orthodoxe moslims is ontstaan. "We hebben een goede informatievoorziening en wij herkennen ons niet in het beeld," aldus politiechef Michiel de Roos. "Wij hebben hier de eindverantwoordelijkheid. De criminaliteit is de afgelopen tijd sterk gedaald.

Wilders wil een Kamerdebat over de kwestie. Minister Asscher van Sociale Zaken heeft vanmorgen ook een bezoek gebracht aan de wijk. Zaterdag hebben Haagse gemeenteraadsleden dit gedaan en constateerden na afloop zich niet in het geschetste beeld in dagblad Trouw te herkennen.

Op Twitter is Geert Wilders inmiddels meermalen met de dood bedreigd vanwege zijn voorgenomen bezoek aan de Haagse Schilderswijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl