NOS NieuwsAangepast

Justitie VS licht Fox-journalist door

Niet alleen journalisten van het persbureau AP zijn door de Amerikaanse overheid doorgelicht, ook de gangen van een journalist van de nieuwszender Fox zijn nagetrokken. Dat blijkt uit een reconstructie die de krant The Washington Post publiceerde.

President Obama raakte afgelopen week in opspraak omdat justitie twintig telefoonnummers van AP maandenlang in de gaten hield. Waarschijnlijk wilden aanklagers zo ontdekken wie gevoelige informatie over CIA-operaties had gelekt aan de journalisten.

Naar aanleiding van de AP-zaak, dook de Washington Post in een zaak uit 2010 waarbij een medewerker van het ministerie van Buitenlandse Zaken waarschijnlijk informatie doorspeelde naar Fox-verslaggever James Rosen. Het bleek dat niet alleen telefoongegevens van Rosen waren opgevraagd, maar dat ook zijn persoonlijke e-mail was ingekeken en zijn gangen nagetrokken.

Vraagtekens

In een reactie zeggen de aanklagers dat de wet is gevolgd: er is eerst geprobeerd de informatie op een andere manier te krijgen en daarna werd een rechter om toestemming gevraagd. De extreme maatregel werd goedgekeurd, omdat Rosen als medeverdachte werd afgeschilderd.

De Washington Post stelt vraagtekens bij die redenatie: nog nooit werd er in de VS een journalist vervolgd voor het vergaren van informatie. De krant wijst erop dat het werk onder de persvrijheid valt die gegarandeerd wordt in de grondwet.

Woedend

Fox reageert woedend op de onthullingen. "Het is beangstigend dat iemand die gewoon zijn werk doet als verdachte wordt gezien. Hij moet kunnen functioneren als lid van wat tot nu toe vrije media waren."

Ook andere journalisten, van rechts tot links, reageren furieus. Ook van het feit dat Google meewerkte door de e-mails over te dragen wordt schande gesproken. "Of het nu om Fox gaat of een progressief medium, alle journalisten moeten één front vormen tegen dit soort aanvallen", stelt een collega op Twitter.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl