NOS NieuwsAangepast

Duits-Hongaarse ruzie over inval

De regeringen van Duitsland en Hongarije zijn gebrouilleerd geraakt na opmerkingen van de Duitse bondskanselier. Premier Orbán vergeleek een uitspraak van Merkel met nazipraktijken uit de Tweede Wereldoorlog, tot woede van Duitsland.

Merkel zei afgelopen week dat ze zich zorgen maakt over de democratie in Hongarije, omdat premier Orbán een tweederde meerderheid in het parlement gebruikt om de oppositie monddood te maken. "We zullen er alles aan doen om Hongarije op het rechte pad te houden," zei Merkel, "maar we zullen niet meteen de cavalerie sturen".

Die opmerking leidde tot een harde reactie van Orbán, die de vergelijking trok met de Duitse inval in zijn land in 1944. "De Duitsers hebben al eens cavalerie gestuurd naar Hongarije: dat waren toen tanks. We vragen nu dat ze dat niet weer doen. Het liep toen niet zo goed af."

'Ontspoord'

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Westerwelle, zegt dat met de opmerkingen van Orbán de discussie "is ontspoord" en wijst de vergelijking van de hand.

Overigens waren de opmerkingen van Merkel juist bedoeld voor de binnenlandse markt, als sneer naar Peer Steinbrück, die het in september tegen haar opneemt bij verkiezingen. Hij zei in 2009 de cavalerie naar Zwitserland te willen sturen om het belastingparadijs aan te pakken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl