NOS NieuwsAangepast

Begeleiding broertjes onderzocht

Burgemeester Janssen (CDA) van Zeist vindt dat Bureau Jeugdzorg en de Kinderbescherming moeten worden aangesproken op de manier waarop het gezin van de broertjes Ruben en Julian is begeleid. Janssen zei in het Radio 1 Journaal dat die instanties hun verantwoordelijkheid in de zaak erkennen en dat ze zelf het initiatief zullen nemen om daarover mededelingen te doen.

Uit een reconstructie over de begeleiding in NRC Handelsblad blijkt dat tien instanties zich met het gezin hebben beziggehouden. De moeder heeft zich vaak bezorgd getoond over de manier waarop de vader met de kinderen omging. De broers zouden onder toezicht geplaatst worden en de vader zou zijn zoons minder vaak mogen zien.

Feitenrelaas

De Inspectie Jeugdzorg zegt dat er inmiddels al een onderzoek is begonnen naar de begeleiding van de broertjes uit Zeist door jeugdzorg. Dat onderzoek bestaat eruit dat ze een feitenrelaas hebben opgevraagd bij alle betrokken instanties. Op basis daarvan zullen ze bepalen hoe ze het onderzoek verder invullen. Lopende het onderzoek doet de inspectie verder geen mededelingen over de inhoud ervan.

De Raad voor de Kinderbescherming laat weten dat ze het feitenrelaas en het rapport dat ze over het gezin hebben opgesteld aan de inspectie hebben gestuurd. Ook doet de raad zelf een intern onderzoek. Dat laatste onderzoek wordt niet openbaar gemaakt.

Bureau Jeugdzorg Utrecht, dat de jongens begeleidde, liet eerder al weten zelf een intern onderzoek te zijn gestart.

Medeleven

De burgemeester zelf blijft voorlopig buiten die zaak. Hij vindt het nu nog te vroeg om terug te kijken. Hij ziet het vooral als zijn taak om vorm te geven aan het medeleven met de familie, na de vondst van de twee dode broertjes gisterenmiddag in Cothen.

Janssen zei dat hij daarover in overleg gaat met de school van de jongens en hun voetbalvereniging. Alles zal worden afgestemd met de familie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl