NOS WielrennenAangepast

Visconti wint 'sneeuwrit' op Galibier

Giovanni Visconti van Movistar heeft de vijftiende etappe in de Giro d'Italia gewonnen.

De Italiaan meldde zich in de 145 kilometer lange etappe als eerste bij het monument ter nagedachtenis van Marco Pantani.

Dat gedenkteken was het eindpunt geworden na het schrappen van de laatste 4,2 kilometer van de beklimming van de Galibier, omdat de top van de col besneeuwd was.

In het peloton was de afspraak gemaakt om in gesloten formatie te koersen tot de Télégraphe, op veertig kilometer van de meet. Maar Stefano Pirazzi wilde na zestig kilometer koers op de Cenis wat punten pakken voor zijn bergtrui en hij kreeg belager Robinson Chalapud met zich mee.

Weening in kopgroep

In de afdaling ontstond er een groepje van zeven, met naast de latere winnaar ook GreenEdge-coureur Pieter Weening.

De zeven vluchters koesterden lang een voorsprong van circa vijf minuten, die op de Galibier snel terugliep. Op 23 kilometer van de finish sprong Visconti weg en hij reed langzaam weg bij de anderen.

De kopstukken in het peloton ondernamen weinig. Wel probeerde Robert Gesink zijn off-day van zaterdag goed te maken. De Blanco-renner trok hard door, maar moest later zijn inspanningen bekopen.

Jump Nibali

Kort voor de finish, toen de vluchters behoudens Visconti waren ingerekend, versnelde klassementsleider Vincenzo Nibali. Veel had de jump echter niet om het lijf en in het klassement veranderde er dan ook weinig.

Wilco Kelderman werd veertiende in de daguitslag en was de beste Nederlander.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl