NOS NieuwsAangepast

Ayaan Hirsi Ali is nu Amerikaanse

Ayaan Hirsi Ali is op 25 april Amerikaans staatsburger geworden. Dat zei ze in een interview met de Wall Street Journal. De voormalige Somalische zei niet of ze ook nog een Nederlands paspoort heeft.

De Amerikaanse wet staat dubbele nationaliteit toe. Wie de Amerikaanse nationaliteit aanvraagt, moet verklaren dat hij de grondwet van de VS steunt en eventueel bereid is in de strijdmacht te dienen. Hirsi Ali zei dat ze haar lot met de Verenigde Staten heeft verbonden en dat wie Amerikaan wordt niet tegelijk andere soevereine machten kan dienen.

Aanslagen Boston

Aanleiding voor het interview waren de aanslagen in Boston door twee broers van Tsjetsjeense afkomst. Hirsi Ali betoogde dat de immigratieregels zo moeten worden veranderd dat aspirant-Amerikanen duidelijk hun loyaliteit tegenover de VS moeten uitspreken. Dan waren radicale moslims als de broers Tsarnajev volgens haar tegen de lamp gelopen.

De overlevende van de broers, Dzjochar Tsarnajev, zegt dat de aanslag op de marathon van Boston een vergelding was voor de Amerikaanse oorlogen in Irak en Afghanistan. "Als je een moslim aanvalt, dan val je alle moslims aan", zegt de 19-jarige.

Hirsi Ali vestigde zich in 2006 in de VS en woont met haar man en zoon in Boston. Ze werkt bij het American Enterprise Institute for Public Policy Research in Washington.

Hier het interview met de Wall Street Journal

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl