NOS NieuwsAangepast

Paus en Merkel bespreken crisis

Paus Franciscus heeft met de Duitse bondskanselier Merkel gesproken over de economische crisis en de globalisering. Het gesprek in het Vaticaan duurde drie kwartier, ongebruikelijk lang voor een privié-audiëntie.

Ook de rol van Europa in de wereld en geloofsvraagstukken kwamen aan de orde in het gesprek van de rooms-katholieke kerkvader met de protestantse politica.

Evenwicht

Na afloop zei Merkel dat een groot deel van het gesprek ging over de financiële markten. Ze zei dat de kritiek van de paus van eerder deze week laat zien dat het evenwicht zoek is.

Paus Franciscus riep donderdag in een toespraak op tot wereldwijde financiële hervormingen. Hij veroordeelde de "tirannie van de markten". Volgens hem wordt door de crisis het leven voor miljoenen mensen in zowel rijke als arme landen slechter.

Blijk van erkenning

Merkel zei dat de striktere regulering van de financiële markten hoog op de agenda staat van de G20, de grootste economische machten in de wereld, later dit jaar.

De bondskanselier, die speciaal voor de gelegenheid naar Rome was gevlogen, noemde de duur van het gesprek ook een blijk van erkenning voor Duitsland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl