Nederland in de ban van Anouk

Anouk tijdens de generale repetitie»
Anouk tijdens de generale repetitie ANP

Nederland heeft na jaren van onsuccesvolle inzendingen weer eens hoop bij het Eurovisie Songfestival. Vanavond treedt de 38-jarige Anouk op in de finale van het liedjesfestijn in het Zweedse Malmö.

Het is voor het eerst in 9 jaar dat Nederland de finale heeft gehaald. De spanning stijgt en de verwachtingen zijn hooggespannen.

Volg ons liveblog hier

In Anouks geboortestad Den Haag bijvoorbeeld is gisteren het centrum versierd met posters en spandoeken om de zangeres aan te moedigen. De gemeente heeft borden laten maken met de tekst "Den Haag is trots op Anouk". De stad liet ook al weten het Songfestival graag te organiseren in 2014, mocht Anouk winnen.

Niet alleen de zangeres krijgt aandacht, maar ook haar ballad Birds zet mensen aan tot creativiteit. Op Twitter worden sinds gisteren titels van andere liedjes 'verbird', enkele voorbeelden: 'No woman no kraai - Bob Marley', 'Abba - Waterhoen', 'Get Ducky - Daft Punk' en Foreigner - Cold as sijs.

Platina

Of Nederland het Songfestival voor het eerst sinds Teach-In in 1975 wint, is nog de vraag. Maar dat het een succes is voor de zangeres zelf, staat vast. Een dag voor de finale bracht Anouk haar nieuwe album uit en binnen de kortste keren werd het platina. Bovendien besloot de platenmaatschappij 'Sad Singalong Songs' na het succes in de halve finale wereldwijd uit te brengen.

Anouks songfestivalliedje belandde deze week voor de tweede keer op nummer 1 in de Mega Top 50. Birds stond in maart ook al op die plaats en door het succes van Anouk in de halve finale keerde het nummer daar dus terug.

22 euro

Overigens eindigt de Nederlandse inzending volgens online wedkantoor Unibet op de achtste plaats. Gokkers krijgen voor elke euro die ze op Anouk inzetten 22 euro terug. De Deense inzending Emmelie De Forest met het nummer Only Teardrops staat op de eerste plaats. Op YouTube staat Birds op de vijfde plaats van meest afgespeelde nummers die meedoen aan het songfestival.

Ook verslaggever Martijn van der Zande in Malmö tipt Denemarken. "Denemarken geeft echt een gigantische show, met vuurwerk en gouden glitters", zei hij in het Radio 1 Journaal. Verder zijn er twee andere Noord-Europese landen die kans maken volgens Van de Zande. "Noorwegen heeft ook een liedje dat er uit knalt en van het nummer van Duitsland gaat ook wel de hele zaal in beweging."

Repetitie

In de finale is Anouk als dertiende aan de beurt. Dat is op de helft, er doen 26 landen mee. Gisteravond keek de vakjury al naar een generale repetitie.

Volgens Martijn van der Zande zag het optreden van Anouk er goed uit: 'Tijdens de vakjury repetitie liep @anouk wel op de catwalk, ze straalde en zwaaide naar publiek', twitterde hij. De jury bepaalt aan de hand van dat optreden voor 50 procent de einduitslag. Het publiek mag vanavond stemmen voor de andere helft van de uitslag.

Deel deze pagina

Video

Verwachtingen over optreden Anouk hooggespannen

De voorbereidingen voor de finale van het songfestival in Malmö zijn in volle gang en de verwachtingen zijn hooggespannen. Hoe... groot zijn de kansen van Anouk? Op Denemarken na is haar nummer in ieder geval het meest gedownload op internet.

Audio

  • "Lied Anouk maakt steeds meer indruk in Malmö" Vanavond doet Nederland voor het eerst in negen jaar weer mee aan de finale van het Eurovisie Songfestival. Ed Nijpels, voorzitter... van de TROS, is in Malmö en zit vanavond in de zaal.
  • Marga Bult: Anouk trekt vanavond alle registers open Anouk staat vanavond in de finale van het Eurovisie Songfestival in Malmö. Zangeres Marga Bult werd in 1987 vijfde op het... liedjesfestival. Hoe schat zij de kansen van Anouk in?
  • Als dertiende het podium op, is dat gunstig? Over een paar uur mag Anouk in Malmö het songfestivalpodium weer op. Tijdens haar optreden van vanavond verdeelt de vakjury in... alle landen de punten. De finale, morgen, is in twee helften verdeeld en Anouk heeft bij een loting de eerste helft getrokken. Ze moet als dertiende, maar of dat nou een beetje gunstig is? Verslaggever Martijn van Zande probeerde het uit te zoeken.
  • "Noord-Europese landen grootste concurrenten van Anouk" Vandaag repeteerde Anouk voor het laatst voor de grote finale van het Songfestival in Malmö morgenavond. Vanavond treedt ze op... voor de vakjury. Verslaggever Martijn van der Zande was vandaag bij de repetitie.

Video en Audio

Meer video en audio