NOS NieuwsAangepast

Voetnoten schrijvers geveild

Eind deze maand komen bij Sotheby's vijftig boeken onder de hamer die door hun auteurs en illustratoren van voetnoten zijn voorzien. Er wordt onder meer een exemplaar van het eerste Harry Potter-boek geveild, net als de eerste versie van 'Het dagboek van Bridget Jones', 'Het leven van Pi' en 'De dag van de Jakhals'.

In alle gevallen gaat het om eerste edities van de boeken die zijn bewerkt door de schrijvers. De veiling heeft daarom de naam 'First Editions, Second Thoughts' meegekregen. De opbrengst van de veiling gaat naar een project dat schrijven wereldwijd bevordert.

Zo tekende J.K. Rowling 22 nieuwe illustraties, zoals een van Harry Potter als baby. Ook schreef ze op 43 bladzijden commentaar bij het verhaal, bijvoorbeeld over waar ze schreef. "Voor mij is dat verhaal ook op deze bladzijden geschreven, onzichtbaar voor iedereen, behalve voor mij."

Notities en bedenkingen

Organisator Rick Gekoski had maar een maand nodig om de vijftig auteurs bereid te vinden. Ze kregen een simpele opdracht mee: "Voel je vrij om bedenkingen, notities of tekeningen in het werk te zetten op welke manier je maar wil. Zo wordt deze eerste druk uniek en nog gewilder door lezers en verzamelaars."

Sommige auteurs brachten veranderingen of verbeteringen aan, anderen gaven aanwijzingen over hoe het werk moet worden gelezen. In het geval van Roald Dahls 'Matilda' en Fear and Loathing in Las Vegas maakten illustratoren Quentin Blake en Ralph Steadman nieuwe tekeningen.

'Moeilijk proces'

Gekoski is tevreden over het resultaat. "In veel gevallen zal het commentaar de manier waarop het boek wordt gelezen, veranderen", stelt hij.

Ook de auteurs zelf waren blij hun werk te herlezen. "Vaak was men tevreden over hun werk, soms beschaamd. Enkele schrijvers vonden het een moeilijk proces. Er is me gezegd dat het 'moeilijker was dan het schrijven van het boek zelf'."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl