NOS NieuwsAangepast

Duur Facebook blijft 'belofte'

Een jaar na de beursgang is Facebook nog altijd een duur bedrijf afgezet tegen de winst die het internetbedrijf maakt. Facebook is met de huidige koers zo'n 63 miljard dollar waard.

De prijs van een onderneming is volgens analisten normaal gesproken hooguit 10 keer de jaarwinst. Bij Facebook is dat momenteel 35 keer de jaarwinst. De hoge waarde geeft aan dat beleggers blijven hopen dat het internetbedrijf op termijn veel meer winst gaat maken.

Waardering

Het sociale netwerk Facebook ging precies een jaar geleden naar de beurs. Een aandeel kostte 38 dollar, maar na één handelsdag zette de daling van het aandeel in.

Het dieptepunt kwam in september. Facebook bleek veel last te hebben van de opkomst van mobiel. Sneller dan verwacht gingen bezoekers de site via een tablet of smartphone bekijken en daarop kon Facebook minder reclame maken. Het aandeel daalde naar onder de 18 dollar.

Inmiddels heeft Facebook de weg naar boven ingezet en staat de koers op 26 dollar. "Het goede nieuws ten opzichte van een jaar geleden is dat ze inderdaad steeds meer inkomsten uit mobiel weten te genereren - inmiddels komt 30 procent van de advertentie-inkomsten uit mobiel", zegt Erik Mauritz, beleggingsspecialist van Royal Bank of Scotland. "Maar de vraag blijft of dat genoeg is om hun relatief hoge waardering te rechtvaardigen."

Binnen één dag

"Om beleggers te overtuigen moeten ze mijns inziens snel komen met nieuwe manieren om geld te verdienen aan hun nog steeds enorm grote groep gebruikers."

Nederlanders zijn in ieder geval terughoudend met beleggen in Facebook. Bij Binck Bank heeft slechts 0,25% van alle beleggers aandelen Facebook. Van de 500 beleggers die op de eerste dag aandelen kocht, hebben 100 beleggers binnen één dag de stukken van de hand gedaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl