NOS NieuwsAangepast

Schorsing na portemonnee-kwestie

De gemeente Leiden heeft een ambtenaar geschorst nadat hij bekend had een portemonnee met inhoud te hebben verduisterd.

De portemonnee was ingeleverd door een medewerker van het VARA-programma Rambam die deed alsof hij de portemonnee had gevonden. Toen een andere Rambam-medewerker de portemonnee in Leiden kwam ophalen, bleek die onvindbaar. In de beurs zaten naast geld ook een treinkaartje, kassabonnetjes en een pasje van een zonnebank.

Aangifte

Enkele dagen voor de tv-uitzending van 22 april schreef burgemeester Henri Lenferink een brief aan de gemeenteraad over de kwestie. Hij meldde dat de portemonnee was teruggevonden in de balieruimte van het stadhuis. Er zat nog wel geld in, maar verder was alles eruit. Het geld was echter niet van Rambam. De redactie had namelijk de serienummers van de bankbiljetten genoteerd. De gemeente deed gelijk aangifte.

Uit politieonderzoek kwam een gemeentemedewerker als verdachte naar voren. Gisteren bekende de man dat hij de portemonnee had meegenomen. De medewerker is door de gemeente Leiden met onmiddellijke ingang geschorst met voornemen hem te ontslaan.

Excuses

Rambam testte bij twintig gemeentes of gevonden voorwerpen worden teruggeven aan de rechtmatige eigenaar. Overal kregen de programmamakers de portemonnee terug, behalve in Rotterdam en Leiden. De gemeente Rotterdam heeft zijn excuses aangeboden en gaf het geld terug. Ook daar is aangifte gedaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl