NOS NieuwsAangepast

Nieuwe norm GGZ voor isoleercel

Dat houdt in dat mensen nog steeds alleen opgesloten kunnen worden, maar dat ze wel intensieve zorg krijgen en dag en nacht de mogelijkheid hebben tot contact met iemand die ze vertrouwen. Dat kan personeel van de instelling zijn, maar ook familie of een vriend en vriendin.

Verdwijnen

De nieuwe norm is ontwikkeld door TNO in samenwerking met GGZ Nederland. In het TNO-rapport Vrijheidsbeperking in de GGZ: veldnorm en insluiting (pdf) staat dat het de bedoeling is dat er in instellingen zo min mogelijk van de nieuwe extra beveiligde kamers komen, om te voorkomen dat ze te vaak worden gebruikt.

Bestaande isoleercellen die volgens de oude norm worden gebruikt, moeten op termijn helemaal verdwijnen. Wanneer precies is nog niet bekend. De IGZ praat daarover met GGZ Nederland.

In 2011 maakte de IGZ al bekend een einde te willen maken aan eenzame opsluiting in de geestelijke gezondheidszorg. Ook toen werden de regels al aangescherpt. Opgesloten patiënten moeten sindsdien 24 uur per dag in de gaten worden gehouden door een verpleegkundige.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl