NOS NieuwsAangepast

VVD: geld Bangladesh is overbodig

De VVD ziet niets in het plan van minister Ploumen om de strijd aan te gaan met de "foute" kledingindustrie in Bangladesh. VVD-Kamerlid Leegte zei in het Radio 1 Journaal dat de situatie niet verandert met de negen miljoen euro die Ploumen eraan wil besteden.

Volgens Leegte moet de oplossing komen vanuit de kledingfabrikanten, niet vanuit de Nederlandse overheid. "Verschillende kledingmerken hebben een convenant gesloten, waarin ze eisen dat de arbeidsomstandigheden verbeteren. Tegelijkertijd zie je dat de Bengalese overheid achttien fabrieken heeft gesloten. Dat zijn echte oplossingen."

Max Havelaar-fruit

Ook denkt de VVD'er dat de markt het probleem oplost. Als consumenten "eerlijke" kleding belangrijk vinden, kiezen ze daarvoor. "Ik heb vroeger Max Havelaar-fruit verkocht. Dan spreek je consumenten aan: uw aankoop maakt het verschil. En dat is precies wat je wilt."

PvdA-Kamerlid Vos noemt de reactie van Leegte erg kort door de bocht. Er doen volgens hem ook veel bedrijven mee aan het plan van minister Ploumen. Vos zegt dat het geld wordt gebruikt voor concrete projecten als de verbetering van de brandveiligheid en het opleiden van 200 inspecteurs.

Schuldgevoel

Minister Ploumen zei gisteren dat ze 9 miljoen euro, waarvan 5 miljoen afkomstig is van bedrijven, wil steken in de strijd tegen kleding, die onder slechte omstandigheden gemaakt wordt. Volgens Leegte is dat geld alleen maar bedoeld om het Nederlandse schuldgevoel af te kopen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl