NOS NieuwsAangepast

Opstelten: zorg over oudere agent

Minister Opstelten maakt zich zorgen over de vergrijzing binnen de politie. Bijna eenderde van de agenten is ouder dan 50 jaar en dat aantal zal de komende jaren alleen maar toenemen.

"Dit is ongewenst", schrijft minister Opstelten aan de Tweede Kamer. Hij vreest dat de oudere agenten het werk op straat fysiek niet meer aankunnen.

Opstelten schrijft zijn brief naar aanleiding van het jaarverslag van de Nederlandse politie, dat gisteren is verschenen. Daaruit blijkt dat de gemiddelde leeftijd van de 51.000 agenten die op straat werken is gestegen naar 41,7 jaar.

Voltijdsbanen

Bij ongewijzigd beleid zal er volgens de minister rond 2020 een "bult ouderen" bij de politie zijn. Hij schrijft dat er al stappen zijn ondernomen. Zo zijn er tussen 2010 en 2012 relatief veel agenten-in-opleiding aangenomen.

Vooralsnog is er weinig aan te merken op de conditie van agenten, zei Opstelten voor aanvang van de wekelijkse ministerraad. Hij wijst op een recent rapport waaruit bleek dat 80 procent de conditietest had gehaald.

"Het streven is natuurlijk om dat 100 procent te krijgen. Wat dat betreft hebben we nog een scala aan maatregelen en programma's om ze nog fitter te krijgen en fit te houden. Maar ze zijn in staat hun taken uit te voeren en buitengewoon goed zijn ze."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl