NOS NieuwsAangepast

Minder longoperaties in VUmc

Er worden voorlopig minder patiënten geopereerd op de afdeling longchirurgie van het VUmc in Amsterdam. Dat komt door een gebrek aan chirurgen die mogen opereren.

De afdeling kwam in augustus vorig jaar onder verscherpt toezicht gesteld toen bleek dat patiënten te lijden hadden onder de gebrekkige communicatie en samenwerking tussen medisch specialisten. De longafdeling werd toen gesloten.

Nieuwe baan

De Volkskrant meldde vandaag dat er een totale operatiestop gold op de afdeling en dat er opnieuw sprake is van onderlinge problemen en een angstcultuur. Zowel de Inspectie voor de Gezondheidszorg als het VUmc ontkent dat er nieuwe problemen zijn tussen de artsen. Er is ook zeker geen sprake van een operatiestop, zeggen zij.

Wel worden meer patiënten doorverwezen dan voorheen omdat er op dit moment maar een chirurg kan opereren. Een tweede chirurg heeft een nieuwe baan, waardoor er een openstaande vacature is. De andere chirurg voert nog geen operaties uit vanwege de problemen begin dit jaar.

De inspectie zei begin maart dat de patiëntveiligheid in het ziekenhuis voldoende was verbeterd. Op dit moment zijn inspecteurs nog steeds betrokken bij het werkpraktijk in het VUmc.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl