NOS NieuwsAangepast

Evacuatie na regenval Suriname

Door correspondent Harmen Boerboom

Suriname kampt met overstromingen. Een aantal kleine dorpen in het binnenland is ontruimd en ook de hoofdstad Paramaribo ondervindt hinder.

De afgelopen week is er extreem veel regen gevallen, waardoor de Cotticarivier in het oosten van het land buiten haar oevers is getreden. De ongeveer 200 bewoners van de overwegend boslandcreoolse dorpen zijn overgebracht naar het nabijgelegen stadje Moengo.

Dringend

Ronnie Brunswijk, parlementariër en leider van de politieke partij ABOP, is donderdagmiddag plaatselijke tijd naar het gebied afgereisd. "De situatie is zeer ernstig. De mensen zijn verrast door het hoge water terwijl ze lagen te slapen", zegt Brunswijk vanuit Moengo tegen de website Starnieuws. Brunswijk komt uit dat gebied.

"De mensen hebben water in hun woningen gekregen en ook de auto's kunnen niet worden weggereden omdat het water te hoog is. We hebben dringend hulp nodig." Hulp is ingeroepen van het Nationaal Coördinatiecentrum Rampenbestrijding, NCCR.

Petflessen

Ook in de Commewijnerivier staat het water veel hoger dan normaal. Het monumentale toeristenoord Frederiksdorp dreigt ook onder te lopen. De damwanden zijn verzwakt en door de hoge waterstand kunnen ze het begeven. De eigenaar van het oord is in gesprek met de districtscommissaris over mogelijke maatregelen.

In Paramaribo staan sommige woonwijken onder water. Veel wegen zijn slecht begaanbaar. De afvoerkanalen zijn verouderd of verstopt geraakt door petflessen en plastic zakken. De vooruitzichten van de meteorologische dienst zijn dat het voorlopig nog blijft regenen in Suriname.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl