NOS NieuwsAangepast

RIVM: meer aandacht coronavirus

Door redacteur gezondheidszorg Rinke van den Brink

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu RIVM houdt vanaf vandaag ontwikkelingen rond het coronavirus nauwlettender in de gaten. Het instituut heeft een zogeheten response team ingesteld dat bestaat uit specialisten van het RIVM zelf. Het betekent een kleine opschaling in de aandacht voor het virus.

Het nieuwe coronavirus dook vorig najaar op. Intussen zijn er wereldwijd veertig in het laboratorium bevestigde besmettingen vastgesteld. Twintig patiënten zijn overleden. Er zijn enkele tientallen coronavirussen bekend waarvan er een paar ziekmakend zijn voor mensen. Ze veroorzaken verkoudheden en kunnen ook luchtweginfecties veroorzaken.

SARS

Soms duikt er een gevaarlijk coronavirus op. SARS is zo'n venijnige variant. Het nieuwe coronavirus is dat ook. Het kan zeer ernstige luchtwegklachten en dodelijke infecties veroorzaken (Acute Respiratory Distress Syndrom, ARDS).

Er is nog veel onbekend over het coronavirus. Het virus is waarschijnlijk afkomstig van vleermuizen, zegt Roel Coutinho van het RIVM. Van die dieren is het rechtstreeks of via andere dieren in mensen terechtgekomen. Het virus lijkt in bepaalde omstandigheden soms overdraagbaar van mens op mens.

Besmettingen

In Saudi-Arabië is de uitbraak het grootst. Een patiënt infecteerde twee familieleden en twee personeelsleden van een ziekenhuis raakten besmet. In Engeland zijn drie mensen besmet en in Frankrijk twee patiënten.

Tweederde van de besmettingen heeft in Saudi-Arabië plaatsgevonden. In de Verenigde Arabische Emiraten, Jordanië, Qatar en Pakistan zijn enkele patiënten besmet geraakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl