Pesticideverbod na bijensterfte
De Europese Commissie komt volgende week met een verbod op gewasbeschermingsmiddelen met neonicotinoïden. Dat heeft staatssecretaris Dijksma geschreven aan de Tweede Kamer.
Neonicotinoïden worden verantwoordelijk gehouden voor massale bijensterfte, waardoor oogsten en natuurgebieden schade oplopen.
Jaar de tijd
Landen krijgen het hele jaar de tijd om het verbod in te voeren. Een meerderheid van de Tweede Kamer riep Dijksma op om de middelen in Nederland zo snel mogelijk te verbieden en niet op Europa te wachten. Maar volgens Dijksma zou dat de Nederlandse landbouw op een achterstand zetten.
De Kamer heeft ook gevraagd of Dijksma wetenschappelijk onderzoek openbaar wil maken, naar het verband tussen neonicotinoïden in gewasbeschermingsmiddelen en de sterk toegenomen bijensterfte. Maar volgens Dijksma is dat juridisch niet mogelijk. Pesticidenfabrikant Bayer wil niet meewerken. En het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft Bayer in het gelijk gesteld.
Oppervlaktewater
Natuur en Milieu heeft de 'geheime studies' van Bayer wel mogen inzien. Volgens de organisatie bewijst het onderzoek dat gebruik van het Bayer-middel imidacloprid (een neonicotinoïde-soort) bijensterfte tot gevolg heeft.
In het Kamerdebat van vandaag kondigde Dijksma aan dat het College voor toelating van gewasbeschermingsmiddelen binnenkort komt met strengere regels voor het gebruik van dit middel. Nieuw onderzoek heeft aangetoond dat het middel schadelijker is dan gedacht. Bovendien blijkt het door gebruik in de tuinbouw in grote hoeveelheden in het oppervlaktewater te zitten.
De Tweede Kamer vindt dat de procedures om de schadelijke middelen te verbieden erg lang duren maar steunt de aanpak van Dijksma om bijensterfte tegen te gaan.