NOS NieuwsAangepast

Protest tegen Barbie in Berlijn

Door Stefan Kruszel in Berlijn

Barbie heeft sinds vandaag een 'Dreamhouse' in Berlijn. In een tijdelijk paleis dat 2500 vierkante meter beslaat, kunnen jonge en oudere Barbiefans zich onderdompelen in een roze droomwereld. Mits zij een toegangskaartje van 15 euro kopen. In het Barbiehuis kunnen zij modeshows lopen, zich laten opmaken en cupcakes bakken. En heel veel Barbie-spullen kopen natuurlijk.

Er is ook hevige kritiek op het gebouw rond de beroemde pop. Tijdens de opening waren er meerdere demonstraties. Een activiste van de feministische club Femen bestormde het Barbiehuis met een brandend kruis in haar hand. Bij het handgemeen dat hierbij ontstond raakte een 75-jarige vrouw gewond.

Ook de jongerenafdeling van de linkse partij Die Linke protesteerde onder het motto 'Occupy Barbie-Dreamhouse' tegen het clichébeeld van vrouwen dat het Dreamhouse zou neerzetten.

Kritiek

Volgens de woordvoerder van de demonstranten, Franziska Sedlak, staat het Dreamhouse symbool voor schoonheidswaanzin en benadeling van vrouwen in de samenleving. "In dit Barbie Dreamhouse gaat het alleen maar om koken, modeshows lopen en mooi zijn. De organisatie zegt weliswaar dat Barbie ook beroepen uitoefent, maar in dit Dreamhouse heb je slechts de keuze uit twee mogelijke carrières. Je kunt fotomodel worden of moeder. Daarmee geef je een verkeerd signaal af aan jonge meisjes."

"Bovendien is het schoonheidsideaal dat Barbie propageert zeer gevaarlijk. Iemand met de lichaamsverhoudingen van Barbie lijdt aan ernstige ondervoeding. We moeten niet willen dat jonge meisjes dit gaan nastreven."

Aanvankelijk demonstreerde slechts een handjevol jongeren voor de ingang van het Dreamhouse. Maar later op de middag was er een grotere demonstratie vanaf Alexanderplatz om het Barbiehuis heen.

Protesten overdreven

Het bedrijf achter het Barbie Dreamhouse, EMS, vindt de commotie overdreven. Volgens EMS is Barbie juist een sterke, zelfstandige vrouw die arts, astronaut of piloot is. "Er bestaat zelfs een Merkel- Barbie!" Topman Christoph Rahofer ziet geen gevaar in Barbie. "Mijn kinderen spelen ook met Barbie's. En ik heb bij hen nog geen schadelijke effecten kunnen constateren."

Ook de christendemocratische CDU in Berlijn vindt de ophef buitenproportioneel. Deze partij spreekt van "bekrompen kleingeestigheid van links-radicalen" en "agressieve intolerantie".

Het Barbie Dreamhouse in Berlijn is het tweede exemplaar in de wereld, nadat vorige week in Florida al een vestiging geopend werd. Wie het Dreamhouse in Berlijn wil bezoeken, heeft nog tot 25 augustus de tijd. Daarna zal het verplaatst worden naar een andere stad in Europa.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl