NOS NieuwsAangepast

Zorgen over slangen in tv-show

De Partij voor de Dieren wil dat staatssecretaris Dijksma het toezicht op het gebruik van dieren in amusementsprogramma's verscherpt.

Aanleiding vormt het nieuwe RTL-programma Killer Karaoke. Volgens de Partij voor de Dieren krijgen dieren daarin met te veel stress te maken.

Koud bad

In het programma moeten kandidaten het zingend tegen elkaar opnemen, terwijl ze ondertussen in een koud bad vol slangen staan of elektrische schokken krijgen.

Volgens bioloog Freek Vonk kunnen slangen niet tegen koud water en is het mogelijk dat sommige dieren het niet hebben overleefd.

Op zijn Facebookpagina schrijft hij dat hij een reactie van de programmamakers kreeg, maar dat die hem niet geruststelt.

Geen levensgevaar

In die reactie zeggen de programmamakers dat de slangen worden begeleid door verzorgers en dat zij niet langer dan twee minuten in het bassin blijven. "We begrijpen dat de beelden bij sommige mensen een ander beeld oproepen, maar we hebben ervoor gezorgd dat de slangen absoluut nooit in levensgevaar zijn of zich bedreigd hebben gevoeld." aldus het citaat op de facebookpagina van Vonk.

Volgens Vonk zijn slangen zeer gevoelig voor luchtweginfecties en vormen twee minuten in ijswater een groot risico. Hij schrijft op zijn Facebook: "De vaste dierenbegeleiders en verzorgers van dit programma zijn ofwel blijkbaar niet capabel genoeg om deze beslissing te nemen, ofwel hebben gekozen voor de entertainment en het geld, en niet voor de gezondheid en het welzijn van de dieren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl