NOS NieuwsAangepast

Bulgaarse patstelling compleet

Door correspondent Joost van Egmond

De beoogde Bulgaarse premier Borisov ziet geen kans een coalitie te vormen. Hij zou het liefst direct nieuwe verkiezingen houden.

De parlementsverkiezingen van zondag eindigden in een patstelling. Borisovs centrum-rechtse partij Gerb bleef wel de grootste, maar haalde geen meerderheid. Hij denkt niet dat hij met een coalitiepartner een stabiele regering kan vormen, zei hij op een persconferentie.

Fraude

Borisov wil de verkiezingen overdoen vanwege een affaire met 35.000 blanco stembiljetten. De politie vond die aan de vooravond van de verkiezingen in een drukkerij. Volgens het Openbaar Ministerie was het de bedoeling om verkiezingsfraude te plegen. De eigenaar van de drukkerij is actief in Borisovs partij.

Tegenstanders beschuldigden Gerb ervan achter de fraude te zitten. Volgens Borisov heeft dit zijn partij stemmen gekost.

Slechts vier partijen kwamen boven de kiesdrempel van 4 procent uit. Gerb werd de grootste, gevolgd door de socialistische BSP. Derde partij is de DPS, die zijn stemmers vooral onder de etnische Turken heeft. Aan de rechterzijde komt ook de extreem-nationalistische groep Aanval in het parlement.

Geen meerderheid

De enige combinaties die nog enigszins voor de hand liggen, Gerb-Aanval en BSP-DPS, bestaan beide uit 120 zetels en halen daarmee net geen meerderheid. Ook als Borisov zijn zin niet krijgt, is de kans op nieuwe verkiezingen dus groot.

In februari trad de Gerb-regering van Borisov af na straatprotesten tegen de gestegen kosten van levensonderhoud. Bulgaren tonen zich massaal ontevreden over hun politici. Bij de verkiezingen kwam slechts de helft van de kiezers opdagen; een diepterecord.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl