NOS NieuwsAangepast

EC weert 2300 gevaarlijke spullen

Vorig jaar zijn 2278 producten niet toegelaten tot de Europese markt omdat ze te gevaarlijk zijn. Dat heeft eurocommissaris Borg van Consumentenzaken bekendgemaakt.

Eenderde van de afgewezen spullen bestond uit kleding en textielproducten. Ook elektrische apparaten en speelgoed werden relatief vaak afgekeurd. In de meeste gevallen was er gevaar voor elektrische schokken of wurging.

Kruiptunneltje

Tijdens een persconferentie in Brussel liet Borg een teddybeer zien waarin verboden chemicaliën waren verwerkt. Ook toonde hij een plastic kruiptunneltje voor kinderen waarbij een metalen strip kan losschieten en oogletsel kan ontstaan.

Het aantal geweerde producten ligt 26 procent hoger dan in 2011. Volgens Borg toont dat cijfer aan dat de Europese samenwerking vruchten afwerpt en tot meer veiligheid voor de consument leidt.

Import uit China

Meer dan de helft van de dubieuze producten kwam uit China. De meeste onveilige spullen uit de EU waren gemaakt in Duitsland (60), Italië (49) en Bulgarije (45). In totaal was 14 procent afkomstig uit de Europese Unie, Noorwegen, Liechtenstein en IJsland. Van 11 procent is het land van herkomst niet duidelijk.

Borg zegt dat de meeste Chinese producten gewoon veilig zijn. Hij wees erop dat 93 procent van alle import van buiten de Europese Unie uit China komt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl