NOS NieuwsAangepast

Bondsdag: aanpak neonazi's faalde

Duitse overheidsdiensten hebben gefaald bij het opsporen en aanpakken van de neonazistische NSU. Dat zeggen leden van een onderzoekscommissie van de Bondsdag, het Duitse parlement.

De NSU pleegde tussen 2000 en 2007 tien moorden, maar werd pas in 2011 ontdekt. De voorzitter van de commissie zegt dat politie, justitie en de geheime diensten bevooroordeeld en "met oogkleppen op" hebben gerechercheerd.

Slechte communicatie

Ook zouden de autoriteiten in de verschillende Duitse deelstaten onvoldoende met elkaar hebben gecommuniceerd en nauwelijks informatie hebben gedeeld. Volgens de voorzitter was het optreden "een rechtsstaat onwaardig".

De Nationaalsocialistische Ondergrondse (NSU) bestond uit de drie neonazi's Uwe Mundlos, Uwe Böhnhardt en Beate Zschäpe. Ze vermoordden negen immigranten en een politie-agente. Mundlos en Böhnhardt pleegden in november 2011 zelfmoord; Zschäpe staat sinds vorige week voor de rechter.

Opgestapt

In de maanden na het bekendworden van de NSU-praktijken was er al veel kritiek op de overheid. In meerdere deelstaten zijn functionarissen van de geheime dienst opgestapt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl