NOS NieuwsAangepast

Zijlstra wil veel minder toeslagen

VVD-fractievoorzitter Zijlstra wil dat er een eenvoudiger belastingsysteem komt, met zo weinig mogelijk toeslagen. Dat zei hij in het verantwoordingsdebat in de Tweede Kamer.

Volgens Zijlstra geeft het debat met staatssecretaris Weekers van deze week aan, dat er "fundamenteel" naar het toeslagensysteem moet worden gekeken, "want dat functioneert misschien niet". "Een eenvoudiger belastingsysteem voorkomt dat we links en rechts knip- en plakwerk moeten verrichten."

Onbewoond eiland

De leider van de VVD in de Tweede Kamer schetste een beeld van een onbewoond eiland waar hij en de 149 andere Kamerleden een nieuwe samenleving konden inrichten. Wat hem betreft bemoeit de overheid zich in die samenleving zo min mogelijk met de burgers. Er worden geen toeslagen of subsidies gegeven voor zaken die vanzelf tot stand komen, zoals de mantelzorg.

Premier Rutte zei dat het kabinet "fundamenteel" wil kijken naar het systeem van toeslagen en dat de risico's moeten worden teruggedrongen.

Zijlstra antwoordde op een vraag over zijn eiland-idee dat hij zich kan voorstellen dat het belastingstelsel zo wordt hervormd, dat er geen hypotheekrenteaftrek meer nodig is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl