NOS NieuwsAangepast

Verzet tegen Twitter-censuur China

In China groeit het verzet tegen de censuur van de autoriteiten op sociale media. De afgelopen tijd zijn verschillende accounts van liberale intellectuelen op de Chinese versie van Twitter (Weibo) geblokkeerd. Schrijver Murong Xuecun, wiens account vorige week ook werd gewist, kiest nu voor andere kanalen om zijn beklag te doen, bijvoorbeeld buitenlandse kranten.

Murong, die meer dan acht miljoen volgers heeft, uitte zich in het verleden herhaaldelijk kritisch over de Chinese censuur. Zo schreef hij dat de Communistische Partij voor universitair docenten een zevental onderwerpen op sociale media taboe heeft verklaard. Ze mogen onder meer niet schrijven over universele waarden, persvrijheid, burgerrechten en fouten van de partij.

De zeven nee's kunnen in de kern samengevat worden als Wees niet beschaafd, zo schreef Murong onlangs op Weibo. De schrijver vermoedt dat die tweet de druppel was en dat vervolgens is besloten zijn account volledig te verwijderen. Murong had in drie jaar tijd zo'n 1900 tweets verstuurd.

Account gewist

Murong zegt dat hij van de beheerders van de website te horen heeft gekregen dat zijn account op last van hogerhand is gewist. Chinese internetgebruikers vergelijken dat monddood maken met zelf dood zijn, schreef Murong deze week in een ingezonden stuk in de Britse krant The Guardian.

Daags na de blokkade opende Murong een nieuw account, en beleefde hij naar eigen zeggen zijn "reïncarnatie". Maar ook dat account werd al snel gewist. Nieuwe pogingen een account in te stellen, mislukten doordat zijn IP-adres geblokkeerd zou zijn.

Vuursteen

"Een vriend van me vroeg hoe het voelde om op die manier gecensureerd te worden", schrijft Murong in The Guardian. "Het is alsof je kletst en lacht met vrienden in een fantastisch verlicht huis, en plotseling val je in een donker hol. Je schreeuwt de longen uit je lijf, maar niemand hoort je. Je worstelt om eruit te klimmen, maar zakt alleen maar dieper weg."

Murong schrijft in de brief aan dat hij niet wil opgeven. "Uiteindelijk zal ik een vuursteen vinden, waarmee ik een vierkante centimeter bij mijn voeten zal kunnen verlichten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl