NOS NieuwsAangepast

Orkaan raast over Bangladesh

De orkaan Mahasen is aan land gegaan in Bangladesh. Met windstoten tot honderd kilometer per uur trekt de storm langzaam naar de oostelijke miljoenenstad Chittagong.

Volgens de Verenigde Naties worden meer dan 8 miljoen mensen bedreigd door de storm. Honderdduizenden Bengalen zijn geëvacueerd. Zeker achttien mensen zijn door de orkaan om het leven gekomen.

Ook buurland Birma zet zich schrap voor de komst van Mahasen. Daar worden vooral Rohingya-moslims, die in het westen van het land wonen, bedreigd. De autoriteiten hebben de evacuatie van enkele tienduizenden Rohingya's gelast. Zo'n 140.000 anderen zijn achtergebleven in tentenkampen langs de kust, waar ze wonen sinds ze vorig jaar door ethnisch geweld waren gevlucht.

Schuilplaats

Verwacht wordt dat de orkaan leidt tot zware regenval en overstromingen. Nu al staat het water in veel plaatsen in Bangladesh kniehoog. Alle hotels en scholen in het getroffen gebied zijn aangewezen als schuilplaats.

Landen rond de Golf van Bengalen worden vaker getroffen door zware orkanen. In 1991 kwamen in Bangladesh bijna 140.000 mensen om bij een storm. In 2008 werd Birma getroffen door de orkaan Nargis, die meer dan 130.000 mensen het leven kostte.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl