NOS NieuwsAangepast

Uitgaven aan zorg blijven stijgen

De uitgaven aan zorg zijn het afgelopen jaar gestegen met 3,7 procent tot ruim 92 miljard euro. Die stijging is licht hoger dan die van een jaar eerder. Toen was het percentage 3,2, meldt het CBS.

De overheidsuitgaven aan zorg voor ouderen en gehandicapten stegen het meest, met ruim tien procent. De uitgaven aan geestelijke gezondheidszorg bleven ongeveer gelijk, na jaren van stijgingen.

De uitgaven aan ziekenhuizen en praktijken van medische specialisten gingen vorig jaar met 5,6 procent omhoog. De uitgaven vormen een kwart van de totale uitgaven aan zorg. Het CBS zegt dat de stijging deels wordt verklaard door het feit dat een aantal dure geneesmiddelen sinds vorig jaar niet meer via de apotheken wordt ingekocht maar via ziekenhuizen.

Kinderopvang

De kosten voor kinderopvang daalden met 5,9 procent. Het gebruik van kinderopvang liep terug. Er zijn minder kinderen die ook minder uren opvang nodig hebben.

De kosten voor gezondheids- en welzijnszorg maakten vorig jaar 15,4 procent uit van het bruto binnenlands product, tegen 14,8 in 2011. Per hoofd van de bevolking werd 5535 euro besteed.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl