NOS NieuwsAangepast

BBC ziet tekenen gifaanval Syrië

De BBC heeft verklaringen en videomateriaal in handen die erop duiden dat het Syrische bewind chemische wapens heeft ingezet. De Britse nieuwsorganisatie bericht dat de aanval vorige maand zou zijn geweest in het noordelijke Saraqeb, niet ver van Aleppo.

Een correspondent van de BBC sprak in Saraqeb met ooggetuigen. Die vertelden hem dat helikopters van het bewind van president Assad zeker twee explosieven lieten vallen met daarin een giftig gas.

Artsen in het ziekenhuis van Saraqeb verklaarden dat er na die aanval acht mensen werden opgenomen met ademhalingsproblemen. Sommigen hadden schuim op de mond en anderen hadden vernauwde pupillen: symptomen die erop wijzen dat ze in aanraking zijn gekomen met een giftig gas.

Zenuwgas

Een van de acht, een vrouw, is overleden. Een arts van het ziekenhuis zegt dat de symptomen van de vrouw wijzen op het gebruik van zenuwgas.

De BBC zegt verscheidene video's te hebben ontvangen die de beweringen van de getuigen lijken te ondersteunen. De nieuwsorganisatie benadrukt daarbij dat het niet mogelijk is om onafhankelijk vast te stellen of de beelden authentiek zijn.

Zowel de Verenigde Staten als Groot-Brittannië zeggen dat er sterke aanwijzingen zijn voor het gebruik van chemische wapens in Syrië, maar hard bewijs is er nog niet. Ook de opstandelingen worden beschuldigd van het gebruik van chemische wapens, maar die spreken tegen dat ze dit soort wapens gebruiken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl