NOS NieuwsAangepast

Hoofd belastingdienst VS opgestapt

Het hoofd van de Amerikaanse belastingdienst IRS is opgestapt. Zijn positie stond onder druk sinds een paar dagen geleden bekend werd dat medewerkers van de belastingdienst conservatieve politieke groepen als de Tea Party extra streng hebben gecontroleerd.

Het nieuws over het vertrek werd door president Obama persoonlijk bekendgemaakt. Hij zei dat de IRS een nieuwe leider nodig heeft om het vertrouwen in de politieke onafhankelijkheid van de dienst te herstellen. Hij heeft persoonlijk op het vertrek van het hoofd aangedrongen.

In het nauw gebracht

Obama is door de affaire in het nauw gebracht. Veel Amerikanen denken dat Obama of de minister van Financiën van de controles op de hoogte zijn geweest of er zelfs opdracht voor hebben gegeven.

De Republikeinen in het Congres zijn woedend. Obama heeft hun steun nodig om wetsvoorstellen door het parlement te krijgen.

Andere problemen

De president kampt met nog twee andere schandalen. Deze week werd bekend dat het Amerikaanse ministerie van Justitie op grote schaal telefoongegevens van journalisten van persbureau AP heeft verzameld. Waarom dit gebeurde is onduidelijk.

Daarnaast zijn er nog steeds veel vragen over de manier waarop de Obama vorig jaar te werk is gegaan na de aanslag op de Amerikaanse consultaat in Benghazi.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl