Chelsea wint Europa League

Chelsea heeft in Amsterdam de finale van de Europa League gewonnen.

De club uit Londen versloeg Benfica met 1-2 na een late goal van Branislav Ivanovic en nam voor het eerst de UEFA Cup in ontvangst.

Chelsea, nu de vijfde club die de drie grote Europese bekers in de prijzenkast heeft staan, had in de eerste helft niet veel in te brengen.

Benfica ontregelde de opbouw van Chelsea door vroeg druk te zetten en zocht in balbezit direct de aanval.

Dat leverde kansen op voor Oscar Cardozo, Eduardo Salvio en Nicolás Gaitán, maar toch was Chelsea voor rust het dichtst bij een treffer; een zwabberbal van Frank Lampard kon maar net door doelman Artur gekeerd worden.

Ivanovic bezorgt Chelsea zege

Ook na de rust begon Benfica sterk. Cardozo dacht voor 1-0 te zorgen, maar de spits stond buitenspel. Even later kwam Chelsea op voorsprong; Petr Cech stopte een kopbal van Salvio en bezorgde de bal bij Torres, die twee verdedigers van zich afschudde en de keeper omspeelde.

Lang duurde de Londense vreugde niet, want even later zag de prima fluitende Björn Kuipers hands van César Azpilicueta, waarna Cardozo scoorde vanaf elf meter.

Vlak voor tijd leek Lampard al voor de beslissing te zorgen, maar zijn keiharde schot spatte uiteen op de lat. In de blessuretijd kopte Ivanovic uit een hoekschop prachtig raak, waarna Cardozo nog een kansje op de 2-2 kreeg.