NOS NieuwsAangepast

"Paardenvlees Selten uit Engeland"

Een criminele bende uit Engeland en Ierland heeft duizenden paarden, veelal afkomstig uit Ierland, geleverd aan vleesverwerker Willy Selten in Oss. Die werden vermengd met rundvlees, meldt EenVandaag. Het actualiteitenprogramma doet dat op basis van informatie van "Britse insiders".

Het vlees kwam uiteindelijk als 100 procent rundvlees in de winkel terecht. Aanvankelijk werd gedacht dat de paarden afkomstig waren van Poolse en Roemeense slachthuizen.

Beenmergkanker

Spil in het schandaal is volgens die bronnen een van de beruchtste Engelse slachthuizen: Red Lion in Cheshire, dat inmiddels is gesloten. Vandaar zouden de geslachte paarden, die vaak ongeschikt waren voor consumptie, met vrachtwagens naar Oss zijn gebracht. De route zou met GPS-zenders, geplakt op de vrachtwagens, zijn vastgelegd. Wie dat heeft gedaan, is niet duidelijk.

De Britse en Ierse autoriteiten wisten eerder dan tot nu bekend is van de criminele activiteiten van het slachthuis, zegt de actualiteitenrubriek. Vorig jaar werd iemand gearresteerd en veroordeeld omdat hij bij Red Lion paarden liet slachten die eigenlijk niet geslacht hadden mogen worden.

De dieren hadden het medicijn phenylbutazone gekregen, een stof die gevaarlijk is voor mensen. Het middel kan beenmergkanker veroorzaken. Resten zijn volgens EenVandaag in meerdere Europese landen aangetroffen in vlees van Willy Selten.

Restaurants

Uit onderzoek in Nederland is gebleken dat meer dan duizend restaurants, winkels en slagerijen vlees hebben verkocht van de vleesverwerker in Oss. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit riep in verband daarmee 50 miljoen kilo vlees van Selten terug.

Uiteindelijk werd anderhalf miljoen kilo ook werkelijk getraceerd. Daaruit valt volgens CDA-europarlementariër Esther de Lange op te maken dat de rest, 48,5 miljoen, is geconsumeerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl