NOS NieuwsAangepast

Massale evacuatie Bangladesh

Honderdduizenden mensen die langs de kust van Bangladesh wonen, worden geëvacueerd vanwege de naderende orkaan Mahasen. Ook in Birma worden enkele honderdduizenden mensen bedreigd.

De orkaan nadert vanuit de Golf van Bengalen en trekt richting het noordoosten. De verwachting is dat de orkaan morgen aan land komt. De Bengalese autoriteiten hebben het alarmniveau voor laaggelegen gebieden vastgesteld op 7, op een schaal van 1 tot 10.

De Birmese autoriteiten zeggen dat meer dan 150.000 mensen naar veiliger gebied geëvacueerd zijn, het merendeel Rohingya-moslims. Tienduizenden Rohingya verblijven nog in vluchtelingenkampen die in het risicogebied liggen. De moslims zijn vorig jaar massaal gevlucht na geweld door boeddhisten.

Stijging waterpeil

Bangladesh vreest dat de orkaan kan leiden tot een plotse stijging van het waterpeil met twee meter. De VN noemt orkaan Mahasen levensbedreigend en stelt dat ruim acht miljoen mensen in Bangladesh, Birma en Noord-India gevaar lopen.

Gisteren zonk voor de kust van Birma een boot met vluchtelingen. Tientallen opvarenden worden vermist. Aan boord waren vooral Rohingya die werden geëvacueerd vanwege de orkaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl