NOS NieuwsAangepast

Maas, Van Tijn uit jury Songfestival

Cornald Maas en Eric van Tijn zijn uit de Nederlandse vakjury van het Eurovisiesongfestival gezet. Hun namen waren tegen de regels in onthuld door radiopresentator Daniël Dekker tijdens een uitzending. De European Broadcasting Union (EBU) heeft dat fragment teruggeluisterd en besloten dat de twee vervangen moeten worden.

"De regel dat het geheim moet zijn is bedacht omdat de jury dan niet om te kopen is", legde Van Tijn vanmorgen uit op 3FM. "Een of ander vaag land zou me kunnen bellen en zeggen: als jij ons punten bezorgt, geven we je geld."

Excuses

Elk land levert een vakjury van vijf personen. De TROS, de omroep die het songfestival in Nederland uitzendt, had standaard één vervanger achter de hand, de tweede zal voor de finale van zaterdag moeten worden aangemeld. Voor de halve finale van morgen is er geen probleem, omdat landen alleen hun eigen voorronde jureren.

Van Tijn tilt niet zo zwaar aan het EBU-besluit. "Het is niet wereldschokkend. Ik vind het leuk om te doen, maar het gaat om de artiesten die we sturen."

Teleuresteld

Maas reageert op Twitter teleurgesteld. "Pfff, Eric van Tijn en ik dus uit jury geknikkerd vanwege loslippigheid Daniël Dekker. EBU is er strikt in en dat snap ik goed."

Dekker heeft Van Tijn een sms gestuurd met excuses dat hij de namen heeft onthuld. Van Tijn zegt die geaccepteerd te hebben. "Het is gewoon een beetje stom van Daniël. Heel erg onhandig, maar de wereld vergaat niet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl