NOS NieuwsAangepast

Recordbedrag voor werk Newman

Op een veiling in New York is een recordbedrag betaald voor een schilderij van de Amerikaanse schilder Barnett Newman. Het abstract expressionistische Onement VI ging van de hand voor bijna 34 miljoen euro. Microsoft-oprichter Paul Allen verkocht het schilderij aan een onbekende partij.

Het schilderij uit 1953 was de laatste in de Onement-reeks van Newman, waarvan er vier in musea hangen. Onement V haalde vorig jaar een recordbedrag binnen toen het voor 17 miljoen euro werd verkocht.

Newman is in Nederland vooral bekend van zijn werk 'Who's Afraid of Red, Yellow and Blue III', dat eigendom is van het Stedelijk Museum in Amsterdam. Er was veel kritiek op de restauratie, nadat het werk in 1986 was beschadigd met een stanleymes. In plaats van individuele stipjes te zetten, zoals Newman had gedaan, werd een verfroller gebruikt.

Record levende kunstenaar

Op de veiling bij Sotheby's werd ook een record gevestigd voor een werk van een nog levende kunstenaar. Een verzamelaar betaalde 28,5 miljoen euro voor 'Domplatz, Mailand' van de Duitser Gerhard Richter. Het werk was 15 jaar geleden door een hotelketen gekocht voor 2,5 miljoen euro.

Het oude record stond ook op naam van Richter: zijn Abstraktes Bild werd vorig jaar voor 25 miljoen euro gekocht door Eric Clapton.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl