NOS NieuwsAangepast

El Salvador in ban van abortuszaak

Door correspondent Marc Bessems

De levensbedreigende zwangerschap van de 22-jarige 'Beatriz' heeft in El Salvador geleid tot een fel debat over abortus. In het Midden-Amerikaanse land is abortus onder alle omstandigheden illegaal.

Artsen die meewerken aan de beëindiging van een zwangerschap riskeren twaalf jaar gevangenisstraf, moeders kunnen zelfs dertig jaar krijgen.

Meerdere vrouwen werden na een poging tot abortus tot lange gevangenisstraffen veroordeeld. Het is een groot taboe in het conservatieve en katholieke land.

Zoontje

Beatriz is niet de echte naam van de vrouw waar het om gaat. Het is een pseudoniem, om haar privacy te beschermen. Er is weinig over haar bekend, zeker is wel dat ze al een kind heeft: een zoontje van anderhalf. Ook die zwangerschap was problematisch, vanwege een aantal erfelijke aandoeningen.

Ze heeft Lupus, een auto-immuunziekte, en zwangerschapsvergiftiging. Artsen denken dat zij een bevalling niet zou overleven. De hersens van haar ongeboren kind zijn nauwelijks ontwikkeld en het is vrijwel zeker dat ook de baby geen overlevingskansen heeft.

De zwangere vrouw vroeg in een interview de president om rechtsbescherming: ze hoopt toestemming te krijgen om straffeloos te kunnen aborteren. Mensenrechtenorganisaties uit de hele wereld steunen haar oproep.

Kerkelijk verzet

De katholieke kerk en de invloedrijke anti-abortuslobby verzetten zich hevig tegen het verzoek van Beatriz om haar zwangerschap te mogen beëindigen. "We hebben gezien hoe het in andere landen is gegaan. Eerst krijgen ze toestemming om te aborteren vanwege levensbedreigende zwangerschap, maar al snel daarna werd abortus helemaal legaal. Ze willen langs de achteringang naar binnen sluipen", verklaarde de aartsbisschop van San Salvador, Luis Escobar.

De linkse president Mauricio Funes verklaarde gisteren dat Beatriz "het recht heeft om over haar leven en dat van haar ongeboren kind te beslissen." Hij zegde haar medische hulp toe.

Grondwet

Maar de beslissing ligt uiteindelijk bij het Hooggerechtshof. Volgens artikel 1 van de Grondwet heeft de regering tot taak het leven te beschermen, "vanaf het moment van conceptie". Daarom kan in principe alleen het Constitutionele Hof van El Salvador beslissen over dit specifieke geval.

Op 11 april diende Beatriz daar een verzoek in om te mogen aborteren, tot nu toe deed het Hof nog geen uitspraak.

Tijdnood

De woordvoerder van het Hooggerechtshof verklaarde tegenover de NOS dat de zaak mogelijk vandaag, en anders vrijdag zal worden behandeld. Of er dan een definitieve uitspraak komt is onduidelijk.

De tijd begint te dringen: Beatriz is volgens lokale media inmiddels 23 weken zwanger. Hoe langer ze moet wachten, hoe groter de gevaren, denken artsen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl